BEDRIJF / OVER ONS


1974 : Oprichting van LMET

In 1974 bouwden de twee broers COUVIDOU, aandeelhouders van de asfaltsite LMEN, in Annay-sous-Lens (Frankrijk) een nieuwe asfaltcentrale: het is de geboorte van LMET.

De centrale produceert asfalt voor de regio Doornik en het noorden van Frankijk. De site is ideaal gelegen in de nabijheid van de steengroeve en de franse grens: 

  • Bereikbaar via de austosnelwegen A8/E429 (Rijsel-Brussel), A16/E42 (Doornik-Mons-Valenciennes), A17/E403 (Doornik-Kortrijk-Brugge),
  • Bereikbaar per schip met een loskaai aan de Schelde. 

Jaren 85 : Petroleumcrisissen 

Na meerdere petroleumcrisissen verkopen de broers COUVIDOU, LMET aan BEUGNET in 1985. Beugnet wordt in 1995 overgenomen door EIFFAGE. 

2001 : Tijd voor vernieuwing

Na meer dan 25 jaar veroudert de centrale en nadert het einde van de exploitatievergunning. Eiffage start in 2001 de plannen voor de bouw van een nieuwe centrale. Het doel is om de installatie te moderniseren volgens de nieuwe normen. De mogelijkheid om kleurasfalt te produceren wordt in het project opgenomen.

2003 - 2004 : Bouwen aan de toekomst

Begin 2003, worden de werken gestart en eind februari 2004 worden de eerste tonnen geleverd met de nieuwe asfalplant. Vanaf 2004, wordt Eurovia aandeelhouder in de vennootschap. 

2011 - 2014 : Milieugebonden Investeren 

In 2011 wordt er geinvesteerd in een recyclage-eenheid waarmee tot 30 % freesmateriaal aan het asfalt kan toegevoegd worden. Zo worden zowel granulaten als bitumen volledig hergebruikt. 

Om nog een stap verder te gaan op het vlak van milieu, wordt een unit geïnstalleerd om asfalt op verlaagde temperatuur te produceren. Hierdoor wordt het energieverbruik en de CO2 uitstoot verminderd. Aangezien dit asfalt ongeveer 30°C minder warm is, zijn er minder dampen en verhoogt het comfort en de veiligheid voor de plaatsingsploeg op de werf. 

Deze twee investeringen getuigen van de wil van LMET om de veiligheid van het personeel en de bescherming van het milieu als primordiaal te beschouwen.